14-Santrifüj Pompalar.jpg

SANTRİFÜJ POMPALAR - SANTRİFÜJ POMPA NEDİR ?

Bu tür pompa 1689 yılında fizik uzmanı olan Denis Papin tarafından icat edilmiştir. Bu pompalar icat edildiği zamandan bu yana en çok kullanılan pompalardan birisi haline gelmiştir.

Santrifüj pompaların bir çalışma prensipleri vardır. Bu prensibe uygun olarak hareket edecek olan pompaların sıvı çark merkezi vardır. Bu noktaya sürüklenen sıvı içerisinde var olan çarkların çevresinde dolaşır. Bu tür pompalar sürekli olarak bir sıvı akışı sağlamaktadır. Bu akış pompaya herhangi bir zarar verilmeden kısıtlanabilir.

Pompa öncelikle sıvı girişine uygun hale gelir. Daha sonradan pompaya giren sıvı dönmekte olan çarkın merkezine doğru yol alır. Çarkın merkezine geldikten sonra buradan çark çevresi boyunca dolaşır. Bu durum pompanın kullanılmasında yüksek bir verim sağlamaktadır. Ayrıca temiz sıvılarında taşınmasına olanak sağlar.

Bazı maddelerin pompa içinde zarar verici olarak birikmesini önlemek amacıyla pompa özel çarklara sahiptir. Pompa içine giren sıvı daha sonradan burada bulunan çarklara gelir ve çarkların çevresinde dönmeye devam eder. Burada dönen sıvı çarkların kanatları arasına girer. Kanat altında bulunan sıvı çarkın dönmesi ile birlikte büyük ve teğetsel biçim de bir ivme kazanır. Buradan yer alan etki ile birlikte sıvı itilmeye başlanır. Sıvının itilmesi ile oluşan hareket pompanın devamlı akış yapmasını ve pompanın emme etrafında var olan emişini sağlar. Burada bulunan çark kanatları sayesinde ise pompada yer alan sıvının kinetik enerji daha sonradan basınç enerjisine çevrilir. Bu sıvının belirli miktardaki dönme hızı dolayısı ile en yüksek basınç elde edilir.

Santrifüj Pompanın Kısımları:

Çark kısmı : Mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye çevirir.

Salyangoz kısmı : çark üzerinden çıkan suyu toplayarak basma borusuna verir.

Difüzör: çarktan çıkan sudaki kinetik enerjisinin bir kısmını basınç enerjisine çeviren kısımdır.

Gövde: tulumba üzerinde yer alan salyangoz ve diğer kısımları taşıyan bölümdür.

Emme borusu: emme hazinesi ile tulumba girişi arasındaki borudur.

Diş klapesi  ve süzgeç

Yıpranma halkası ve hidrolik conta

İletişim

Talep, görüş ve önerilerinizi iletmek için bu form aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz. En kısa sürede yanıtlamaktan memnuniyet duyacağız.

E-Posta: info@onsu.com.tr

Telefon: 0532 609 6018